Stofwisseling
“Stofwisseling” betekend eenvoudig gezegd het verwerken van stoffen binnen onze cellen en energieproductie.
Dit zijn echter een gigantisch aantal van processen binnen en buiten de cellen. Denk alleen al aan het transport naar de juiste cel, de juiste hantering, maar ook weer de juiste recycling of de afvalverwerking.
Stofwisseling en de holistische geneeskunde
De traditionele holistische geneeskunde geeft veel aandacht aan de ruimte tussen onze cellen ook wel extracellulaire ruimte (of matrix) genoemd want door onze moderne en vaak ongezonde lifestyle werkt het transport van afvalstoffen (metabolieten) vaak niet meer goed. De cellen “dumpen” deze stoffen dan maar in de matrix en daardoor kunnen onder andere voedingsstoffen slechter naar de cellen getransporteerd worden. Hierdoor kunnen veel klachten ontstaan.
De moderne holistische geneeskunde geeft veel aandacht aan de mitochondriën binnen onze cellen. De mitochondriën zijn de energiecentrales van de cellen. Hier worden voornamelijk suikers (maar ook vetten) met hulp van zuurstof “verbrand”; energie ontstaat en wordt als kleine “batterijen” (ATP) opgeslagen.
ATP - geen stofwisseling zonder energie
ATP wordt in de energiecentrales van onze cellen geproduceerd en zijn voor bijna alle processen in het lichaam nodig. Door bijvoorbeeld stress of een westerse lifestyle komt het tot een tekort aan ATP en een energie tekort.
Dit tekort (mitochondropathie) wordt tegenwoordig zelfs als oorzaak voor een hoeveelheid van chronische ziektes gezien.
Met de juiste voedingsstoffen Orthomoleculair kunnen de energiecentrales geprogrammeerd worden meer energie te produceren en zelfs weer méér energiecentrales gemaakt worden.
Vaak voorkomende, stofwisseling gerelateerde aandoeningen:
- Chronische-vermoeidheidssyndroom (fatigue)
- Adipositas en metabool syndroom
- Diabetes mellitus (typ 2)
- Hyperlipidemie/ hypercholesterolemie
- Jicht
Vermoeid en futloos
Heel veel mensen voelen zich vermoeit en futloos. Patiënten omschrijven dat vaak zo:
- Al moe opstaan
- Niet uit bed komen
- Geen concentratie hebben
- Gedachten lijken net stroop
- De hele dag kunnen slapen
- (Desondanks) 's nachts niet goed kunnen slapen en vaak wakker worden
- Ogen vallen dicht na een tijdje naar een beeldscherm te kijken
- Geen levensvreugde meer hebben
De oorzaken zijn menigvuldig en divers, maar vaak zijn het een combinatie van:
- Stress
- Hormonale disbalans
- Chronische pijn
- Tekort aan voedingsstoffen
- Overprikkeling
Met de juiste Diagnostiek sporen we de oorzaken op en kunnen een oplossing op maat aanbieden.
Afvallen
Vaak lukt het ondanks diverse diëten niet om langdurig af te vallen. De eerste twee weken willen meestal nog lukken, maar daarna stagneert het vaak. Vele mensen kennen dan ook het "jojo effect" waar men na een dieet zwaarder is dan daarvoor.
Dit gebeurt meestal niet omdat er onvoldoende commitment is of omdat de mensen geen doorzettingsvermogen hebben, maar heeft 9 van de 10 keer met de stofwisseling en de energiecentrales van de cellen (mitochondriën) te maken.
Als we eerst de biochemie en daarmee de stofwisseling van het lichaam in balans krijgen is afvallen al een natuurlijke consequentie. Met een individueel toegepast eetpatroon zijn snelle, maar vooral aanhoudende resultaten een feit.